CCX North

 

 2003

 

Ccx North, a new loft residence being developed by Bertigo Partners Inc. "CCX" are the Roman numerals for the address "210."

 The modern, three-story seven-unit CCX North will feature open spaces with floor-to-ceiling blue tinted windows. Standard features include polished concrete floors, smooth-finish plaster walls, specialty lighting, a one-car garage and a storage area. The lofts, priced between $228,250 and $329,000, will span 850 to 1,410 square feet.

 The top floor will house a single 3,800-square-foot residence. Every unit includes a private balcony and indoor garage. Groundbreaking for CCX North is scheduled for january with completion in december. Architects designed CCX North, which will be built by Nationwide Contractors Inc.

 2003

Ccx north a new loft residence in the district CCX are the roman numerals for address 210 an urban home with state-of-the-art loft the futuristic building will house six loft condominiums and a 3,800 square-foot penthouse it will have a large garden area with tall henon bamboo 'which is also known as singing bamboo, green space, the lot is a half acre so the green space will give the residents a nice place to sit and also make it so thy donít feel like they are on top of their neighbor

The architecture is very european and something tampa has not seen before and excess of building code, 6 loft units will have 1/4 inch blue glass fronts facing 12th street and sizable terraces eith blue glass rails and 11foot floating ceilings, its own parking garage for each residence loft range 850 ft to 1,410 square ft the modern three -story, seven -unit ccx north is scheduled for early febuary with completion in september

210 North is the smallest condominium project proposed for the District to date. It consists of only seven condominium units sitting on a site that is approximately 160' by 115'. This site will be considerably under-built by our proposal and that is by choice. It can house many more units than the seven proposed here, but profit was not the motivating force behind this project.

The developers will be living here and want to control the size and quality of the development. As with the density, the project also does not take advantage of the allowable height. There is a sculptural architectural component that sits on the roof that reaches a height of forty-nine feet, but the building proper is basically two and a half stories and approximately thirty-five feet high, well below the building height allowed by zoning.

Bertigo Partners, Inc., the client for this project, has been an ideal client and partner in the design investigation that has led us to our design proposal. Their directive simply was to give the design our very best shot, to push the design envelope and to propose a unique and edgy urban response to their unique and edgy urban site.

They had no preconceptions for the design, other than it should be modern, in the truest sense of the word, which for me means it should be an appropriately contextual response to the industrial character of district. Ultimately, they wanted a place that they would be proud to call home.

Site

The site is located, across the street from the 212 condominium project. There was an existing structure on the property that has been demolished, allowing us the benefit of a clear site.

Urban design considerations for the site, to a large extent, dictated a number of the initial programmatic decisions. The building needed to greet the street assertively at the property line, maintaining the typical building line established by the adjacent structure, the structures across the street as well as throughout the district.

Tenant and guest parking needed to be hidden behind the structure, again in deference to its urban context. At the same time, this decision provided the opportunity to create a secure compound at the rear of the property, which would provide controlled and secure access to the apartments as well as to the guest parking.

Two one-way access roads (one each for ingress and egress) as well as a pedestrian entrance provide access to the compound. Within the compound, we have provided secured parking for 23 cars, including 8 garages, far in excess of parking requirements for this project.

Building Plan

Within the building footprint, the only programmatic functions located on the ground floor are eight garages and three entry lobbies. The two lobbies on either side each lead to three apartments, located a half level up. The central lobby leads to an elevator to the penthouse unit. Stair access to the penthouse is provided on the street side, just off the new sidewalk.

Locating it there allows stair and elevator to arrive at the same point, the central entry vestibule in the penthouse above, but more importantly, it provided an architectural vehicle for mitigating the scale of the 113' long base and breaking the base up into two more manageable components, which appropriately reference the 3-unit apartment groupings accessible by the two rear entry lobbies.

Apartment Plans

The apartments are designed on a series of half levels. Apartments are up a half level from entry lobbies. Within the apartments, bedrooms are up a half level from living spaces. There are 2 apartment types. Two 2-bedroom apartments sandwich one artist's studio apartment on each side of the building, constituting the base of the building, which supports the penthouse that straddles the base, overhanging it on both sides.

The penthouse has long terraces that run the entire length of the Port side, as do the six units below. It also has a large terrace on the City side, which has a plunge pool and a stairway to the roof, where a roof terrace lookout sits under a large architectonic canopy structure, affectionately referred to as Alex (the family dog).

Architectural Metaphor

As icon, the building is a long hexahedron, overhanging and sitting atop a base formed by two smaller ones. As metaphor, this icon references the container stacking that is the essential activity of the nearby Port that this district has historically served. One could argue (and I do) that the residual sculptural product(s) from this loading, unloading and stacking is an appropriate architectural model to reference, albeit a temporary, random and constantly changing one. Reinforced by the use of industrial materials, the building attempts to tell a story about its context.

 

 

COPYRIGHT 1998-2015 J&V SERVICES INC. ALL RIGHTS RESERVED

NO REPRODUCTION OR PUBLICATION WITH OUT WRITTEN PERMISSION NEITHER J&V SERVICES NOR ANY AFFILATE OR SUBSIDARY THER OF WILL BE RESPONSIBLE FOR THIRD PARTY MATERIAL